Myslíme do budoucna: Co vysadit, aby měly radost včely a aby bylo možné získat i chutné ovoce?

7. 6. 2023

Pokud plánujete výsadby, budete samozřejmě myslet v první řadě na vaše včely a jejich požadavky, ale nezapomínejte ani na sebe a svoji rodinu. Vhodně vybrané dřeviny vám mohou poskytovat jedlé plody, kterými můžete obohatit svůj jídelníček.

O některých druzích jsme se již zmiňovali v minulých číslech (dřín, trnka, zimolez kamčatský) a jiné vám nabídneme dnes. Pomineme běžně známé a pěstované ovocné druhy, jako jsou jabloně, třešně, slivoně atd., a podíváme se na druhy, které patří do skupiny těch méně známých. Některé se pěstovaly již dávno a postupně upadly v zapomnění, jiné patří mezi ty, které se u nás objevily poměrně nedávno. Všechny uvedené druhy rostou bez problémů u nás v Nasavrkách, v nadmořské výšce 470 metrů.

Jednou z těchto dřevin je mišpule obecná (Mespilus germanica), pěstovaná již ve starověku i středověku. Keř nebo stromek vysoký okolo čtyř metrů přiláká v květnu vaše včely nabídkou pylu i nektaru v krásných bílých květech a pro vás budou na podzim připraveny plody, které jsou ovšem jedlé až po přemrznutí. Obsahují vitaminy C a B2, vlákninu, třísloviny, vápník, hořčík a další látky. Byly používány i v lidovém léčitelství, a proto Karel Veliký vydal v 8. století příkaz pěstovat mišpuli ve všech zahradách.

Známější je muchovník (Amelanchier), pěstovaný v řadě druhů a kultivarů pod názvem indiánská borůvka. Poměrně nenáročný mrazuvzdorný keř poroste v běžné zahradní půdě, nejlépe na plném slunci. Ozdobí vaše zahrady dvakrát. Nejdříve na jaře záplavou bílých květů a na podzim šarlatovým zbarvením listů. Včely sbírají velmi intenzivně jak nektar, tak pyl. Modré plody je možno konzumovat v syrovém stavu nebo všestranně využít v kuchyni.

V zahradách se začíná pěstovat i hrušeň písečná, známá pod názvem nashi nebo hrušeň japonská, protože právě v Asii je běžně pěstovaným ovocem. Zatímco naši známou hrušeň domácí navštěvují včely méně, hrušeň písečná je pro ně velké lákadlo. Téměř kulaté tečkované malvice jsou velmi šťavnaté a lze je konzumovat jako čerstvé ovoce, přísadu do ovocných salátů či koktejlů nebo použít jako surovinu pro přípravu marmelád, moučníků atd. V porovnání s našimi hrušněmi dorůstá menších rozměrů a hlavně netrpí houbovými chorobami.

Jednou z nejstarších pěstovaných ovocných plodin je kdouloň obecná (Cydonia oblonga). Ve starém Řecku byla zasvěcena bohyni Afroditě a považována za symbol zdraví a plodnosti. Keř nebo stromek dorůstá do výšky 5–7 metrů a vyniká velkými tmavě zelenými listy a velkými bílorůžovými květy s bohatou nabídkou nektaru i pylu. Plody jsou malvice různého tvaru, které se využívají na výrobu marmelád, rosolů nebo želé. Právě portugalský název kdoule (marmelo) dal původ slovu marmeláda. Na Balkánském poloostrově se pak z kdoulí často pálí alkoholický nápoj označovaný jako dunjevača.

Skvělá nabídka pro včely jsou také ostružiníky.

Pokud vytvoříte vhodné podmínky, můžete pěstovat i velmi oblíbené borůvky chocholičnaté, známé pod názvem kanadské borůvky. Ale jejich pěstování již není tak jednoduché, protože vyžadují kyselou půdu. Ideální je připravit jámu 0,6–1 metr širokou a0,4 metru hlubokou atu vyplnit směsí kompostu, rašeliny a písku. Po výsadbě zamulčujte kůrou. Zajistěte dostatek vláhy a používejte speciální hnojiva. Do stejných podmínek můžete vysadit brusinky nebo klikvy.

Předložili jsme vám pouze malou ukázku, co lze na zahradách pěstovat pro získání chutných a zdravých plodů. Výběr je ovšem podstatně širší. Co takhle vyzkoušet aronie, josty, kaštanovníky, velkoplodé hlohy, aktinidie, dužnoplodé růže a další? Vybírejte vždy podle podmínek na vašem stanovišti. Při pěstování dřevin s jedlými plody přejeme hodně úspěchů a dobrou chuť vám a v době květu i vašim včelám.

Ing. Miroslava Novotná